NORVÉGIA - diákélet, szórakozás

Bergen egy nagyon diákközpontú város, sok lehetőséggel az egyetemistáknak és a fiataloknak úgy általában. Nem csak a hétvégékre, de a hétköznapokra is mindig talál magának programot az ember. A számomra egyik legnagyobb pozitív meglepetést az hozta, hogy drága ország ellenére olyan ingyen dolgokra akad az ember, ami Magyarországon nem nagyon lenne lehetséges. Például, az egyetemnek van saját kávézó-bár helyisége a városközpontban (három szintes, több termes, napi rendszerességgel szervezett programoknak ad otthont), ahol a kávé és a tea teljesen ingyenes, ráadásul annyiszor töltheted újra a csészédet, ahányszor csak akarod. Ugyanez a helyzet az egyetem büféjében, ahol a kávé és a tea szintén teljesen ingyen van. Ezen felül a legtöbb diákprogram is ingyenes, a minap pedig volt egy városi rendezvény, ahol ingyen kaptunk kávét, csokit, grillezett virslit és sajtburgert is. 

A nemzetközi diákoknak rengeteg féle programot szerveznek; várostörténeti sétát, norvég ételkóstolót, közös kirándulásokat, jégkorcsolyázást, kvízvetélkedőt, és hetente az úgy nevezett language caffee-t, ahol külön asztaloknál különböző nyelveket gyakorolhatunk úgy, hogy velünk egyidős anyanyelvi egyetemistákkal beszélgetünk az adott nyelven. Mindezek közben pedig sosem hiányzik a rágcsálnivaló és az üdítő, amit teljesen díjmentesen kínálnak fel, és rögtön újratöltik a tányérokat, amint látják, hogy elfogyott, sőt, a szervezők előszeretettel sütnek gofrit is nekünk. 

Mivel egy 1500 főt számláló kollégium-komlexumban lakom, így itt, a koleszon belül is rengeteg a program, minden napra jut valami, ahova elmehetsz a barátokkal. A kollégiumi épületek között van egy klubb, itt rendeznek hétfőnként közös filmezéseket, amire előzetes szavazatleadás alapján választják ki a vetítendő filmet, keddenként társasjáték estet, csütörtökönként kvíz estet vagy bingo estet, értékes nyereményekkel a helyezetteknek, pénteken és szombaton este discot, vasárnap pedig salsa és bachata táncoktatást. 

 Természetesen a városközponti szórakozóhelyekre is sűrűn megyünk a barátokkal, de itt Norvégiában ezeken a helyeken teljesen másmilyenek a szokások, mint Magyarországon. Először is, nagyon hamar kezdődnek és hamar is érnek véget; este tizenegy óra körül már kezdenek megtelni és minden szórakozóhely éjjel fél háromkor bezár, kivétel nélkül. Az utolsó villamos a kollégium felé éjjel háromkor indul, így buli után mindenki megcélozza a villamosmegállót, és a még mindig partihangulatban lévő éneklő, zsongó bagázs visszautazik a koliba, ahol ezután gyakran afterparty veszi kezdetét, tekintve, hogy az Erasmusosoknak nem megszokott az ilyen korai bulivég. A szórakozóhelyeken a belépésnél mindenkitől kérik a személyigazolványt, aminek leellenőrzését olyan kérdések követik, mint például "Mennyit ittál ma este? Hogy érzed magad? Hogy telt eddig az estéd?". Kivétel nélkül mindenkit végigkérdezgetnek, ezért elég sokáig hosszú sorban kell várakozni a belépés előtt. Ajánlatos éjfél előtt érkezni, mert az éjfél után érkezőknek 100 koronát, azaz körülbelül 10 eurót kell fizetniük. A korhatár pedig 20 év. Ha nem vagy 20 éves, semmi esélyed, ki van zárva, hogy beengedjenek, akárhogy is könyörögsz. Ha pedig bejutottál, elektromos vagy rap zene fogad, mert a norvégok odavannak ezekért. A hétköznapokon szolíd, visszahúzódó norvég fiatalok szombat este kikelnek a bőrükből és teljesen lerészegedve tombolnak, mivel ők meg tudják fizetni a klubbokban árult drága italokat. Egy nagyon rossz szokásuk - amit az Erasmusosok közt mindannyian utálunk - az, hogy egyfolytában lökdösődnek. Ha át akarnak menni a helyiség másik felébe, nem óvatosan slisszannak az emberek közt, mint mi, hanem mindenkit erővel félrelöknek, sokszor pedig beveszik magukat számukra idegen baráti társaságok körébe, s a kör közepén táncolni kezdenek, mit sem ügyelve arra, hogy ez bosszantja a többieket. Ezek a discok viszont jól néznek ki, stílusosak és sokfajta van belőlük a városban, például latin bárba is mehetsz, ha ráuntál a rapre. Az alkohol beszerzése is problémás, egyrészt a brutálisan magas árak miatt, másrészt az elérhetősége miatt; egyszerű boltokban, szupermarketekben csak sört lehet kapni, ha mást szeretnél, akkor a kifejezetten alkoholt áruló vinmonopoletbe kell menned, ami hétköznapokon délután 6-ig, hétvégén pedig délután 3-ig van nyitva. Jobb, ha előre kigondolod az estédet, mert például szombat délután 4-kor már egy üveg bort sem tudsz venni. Mindezek ellenére természetesen megtanul az ember alkalmazkodni az új felálláshoz és az új szabályokhoz és összességében véve mindig nagyon jól érezzük magunkat, hiszen végül mindig a társaság a legfontosabb, ez pedig egy Erasmuson sosem lehet rossz.